Guldslanten

 

 

 

 

 

 

Guldslanten är en peng till någon annan. Om man fått något stort kan man ge bort något litet.

VÅR IDÉ

För varje present Melker eller Harry får ger vi en femkrona till någon annan, en "Guldslant".

Det behöver förstås inte vara en femkrona eller tiokrona, det kanske kan bli mycket i längden om man har många barn, en liten slant funkar lika bra.

Melkers och Harrys insats

Tanken är enkel. För varje gåva eller present Melker eller Harry får så lägger jag undan fem kronor (en "Guldslant" totalt för båda). Just nu på ett bankkonto och istället för riktiga mynt samlar vi små bollar i en skål som sympoliserar varje present så att de är delaktiga och förstår bättre. Nu är Melker 3 och kan lägga i bollarna själv. Jag förklarar att  vi spar en slant som vi kan ge till ett välgörande ändamål, till exempel andra barn som inte får lika många presenter eller som har behov av bidrag av andra skäl. Sen kan vi sätta oss ned och välja ett passande ändamål att ge pengarna till och barnen ser att andra får samma glädje som de fått. Just nu får jag välja ändamål, senare kan jag låta dem välja mellan några alternativ men när de är större kan de välja helt själva. Till höger ser ni lite inspiration.

För mig går det hela ut på att tillsammans ta sig tillfälle att tänka på att vi har det bra materiellt och att andra inte har det lika förspänt och vi delar med oss en smula. För Melker och Harry är det som en mäklaravgift, han betalar bara en del av "vinsten" :-)

Melker är född i november 2010 och Harry mars 2013 så det är inte några revolutionerande summor vi är uppe i men förståelsen börjar ta form och jag tycker det var en poäng att vi hade gjort så här från start.

Gillar du idén och vill dela med dig? Lättast är om du klickar på Gilla-knappen, men det kräver att du har ett Facebook-konto.

Du når oss på: morgan(a)moggevigge.se

Uppdateringar

På Melkers 2 årsdag bestämde vi att det första bidraget (två första årens samlande) ska gå till Sveriges Radio P3:s insamling Musikhjälpen som detta år har temat "Barnen i slummen har rätt till rent vatten".

 

 

 

 

2 001 kr
Uppdaterat 2013-10-27

Här ovan redovisar jag vad vi är uppe i, om du gör likadant får du gärna maila beloppen så kan vi samla "virituellt" tillsammans.

 

Varför en hemsida?
Jag gör en hemsida för att det är ett snabbt och lätt sätt att sprida en idé. Det finns inga kommersiella intressen eller sponsorer bakom detta.

 

Att tänka på
Det finns bovar här och var. Kolla upp vad du ger pengarna till:
 - Postgiro som startar på 90
   är ett kvalitetsmärke.
 - www.insamlingskontroll.se

 

Inspiration
Actionaid
Amnesty International
Barncancerfonden
Cancerfonden
Friends
Läkare utan gränser
Musikhjälpen (SR P3)
Naturskyddsföreningen
Plan Sverige
Radiohjälpen
Rosa bandet
Röda korset
SOS barnbyar
Stadsmissionen
UNICEF
Världsnaturfonden WWF

 

 

....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................